Od najbliższego czwartku (07.05.2020r.) rozszerzamy paletę towarów, którymi można handlować na placu targowym w Łopusznie. Będzie więc można handlować nieprzetworzonymi produktami rolnymi w tym między innymi owocami, warzywami oraz sadzonkami drzew, krzewów, kwiatów czy nasionami, pieczywem oraz mięsem i wędlinami.
O ewentualnym rozszerzeniu handlu będziemy informować w kolejnych komunikatach. Apelujemy o zachowanie obowiązujących zasad sanitarnych, zachowania dystansu pomiędzy sobą podczas zakupów, liczby osób przy straganie oraz konieczności zakrywania ust i nosa przy użyciu np. maseczek, szalików czy chusteczek. Zarówno kupujący jak i sprzedający muszą pamiętać o rękawiczkach ochronnych. Sprzedawcy posiadać środki do dezynfekcji. Przypominamy, że zgodnie z obowiązującymi zasadami na terenie targowiska może przebywać maksymalnie tyle osób, ile wynosi liczba punktów handlowych pomnożona przez 3. Jeśli np. na targowisku będzie 20 takich punktów, to na jego terenie może przebywać w jednym momencie maksymalnie 60 klientów. Wszystkie ograniczenia są podyktowane dbałością o zdrowie mieszkańców, sprzedawców i klientów.

Sprzedający jak i osoby kupujące obowiązane są przestrzegać zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczącego targowisk i bazarów na których sprzedawana jest żywność w celu zapobiegania zagrożeniu epidemiologicznemu COVID- 19 (koronawirus):

• każda osoba (kupujący i sprzedający) musi być wyposażona w maseczki (osłonki) i rękawiczki ochronne jednorazowe;

• produkty powinny być pakowane i podawane przez sprzedającego, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;

• każde stanowisko sprzedaży winno być obsługiwane przez 2 osoby (odrębnie do wydawania towaru i odrębnie do rozliczeń);

• należy dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi;

• zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca; sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra);

• przy straganie może jednocześnie przebywać nie więcej niż 3 klientów na punkt;